7 Ağustos 2013 Çarşamba

Güneşin manyetik alanı tersine dönmek üzere


Güneş, önümüzdeki günlerde önemli bir gelişme yaşayacak. Güneşin devasa manyetik alanı tersine dönmek üzere. Gelişmeyi NASA destekli gözlemler işaret ediyor. NASA konuyla ilgili 05 Ağustos 2013 tarihinde bir video yayınladı. Videoda güneşin 11 yıllık döngüsünün tepe noktasına gelindiği ve manyetik alanın tersine dönmesiyle 24. Güneş Döngüsü'nün orta noktasına gelinmiş olacağı anlatılıyor.

Standord Üniversitesi Wilcox Güneş Gözlemevi Yöneticisi Todd Hoeksema'nın açıklamaları şöyle: 'Güneşin manyetik alanının tersine dönmesinden 3-4 ay uzakta gibiyiz. Güneşteki bu değişiklik tüm Güneş Sistemi boyunca dalgalanma etkileri yapacaktır.'



Güneşin manyetik alan değişiklikleri 11'er yıllık döngüler izler. Önümüzdeki aylarda yaşanacak manyetik alanın tersine dönüşü 24.Güneş döngüsünün orta noktasını işaret ediyor. Güneş faaliyetlerinin maksimuma ulaştığı dönemin yarısını geride bırakmış oluyor. 1976'dan beri kutupsal manyetizmayı takip eden Wilcox'taki manyetogramlar şimdiye kadar 3 büyük tersine dönüşü kaydetti ve önümüzdeki süreçte yaşanacak olan tersine dönüş 4.olacak. Güneş fizikçisi Phil Scherrer olayı şu şekilde anlatıyor: 'Güneş'in kutupsal manyetik alanı zayıflar, sıfırlanır ve diğer kutupta tekrar ortaya çıkar. Bu Güneş döngülerinin normal seyrini işaret eder.'

Peki bu tersine dönüşün etkileri ne olacak? Dünyadan hissedilebilecek herhangi bir etkisi olmasa da kozmik anlamda büyük bir olaydır manyetik alanın tersine dönmesi. Güneş'in manyetik etki alanı (heliyosfer) milyarlarca kilometrelere uzanır. Öyle ki Plüton'un çok çok ötesindedir. Hatta yıldızlar arası boşluğa doğru giden Voyager 1'in dahi bu olaydan etkilenebileceği düşünülmektedir.

Bu değişimin özellikle uydularda ve astronotlarda bazı etkilerinin olabileceği düşünülüyor. Dünyanın etrafında da bu manyetik alan değişiminin etkileri bazı dalgalanmalara yol açabilecek. Güneşin ekvator bölgesinden dışa doğru çıkarak yayılan ve manyetik alanın uyardığı elektrik akımı içeren yüzey olarak tanımlanan 'Akım Tabakası' bölgesi oldukça düşük düzeyde akıma sahip olmasına rağmen yaklaşık 10 bin kilometrelik kalınlığıyla manyetik alan değişimleri esnasında oldukça dalgalı hale gelir. Dünya güneş etrafında döndükçe bu dalgalı akım tabakasının içine dalar ve çıkar. Adeta fırtınalı havada seyahat eden gemi gibi bu akım tabakasının etkileri dünyanın etrafında hareketli alan dalgalanmalarını meydana getirir.

Kaynak: Space.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder