15 Ağustos 2013 Perşembe

Mars One projesine başvuran kişi sayısı 100 bini aştı.


Merkezi Hollanda'da bulunan "Mars One" örgütünün, 2023'te Mars'ta kurmayı planladığı kolonide yaşamak için şimdiye kadar 100 binden fazla kişinin başvuruda bulunduğu bildirildi.

Kar amacı gütmeyen örgütün açıklamasında, nisan ayından bu yana 100 farklı ülkeden 100 binden fazla astronot adayının projeye katılmak için başvurduğu belirtildi.


Örgüt yetkilileri, başvuranlar arasında Çinliler ile Amerikalıların büyük çoğunlukta olduğunu belirtti. Kızıl Gezegen'e yerleşmek isteyenler arasında 19 ila 34 yaşlarında 11 Türk vatandaşı da bulunuyor.

Önce başvuru ücretini ödeyen astronot adayları, daha sonra kendilerini tanıtmak için hazırladıkları 1 dakikalık videoyu Mars One örgütünün internet sitesine yüklüyor. Başvuru ücreti, kişi başına düşen gayrisafi milli hasıla oranına göre ülkelere göre 5 dolarla 73 dolar arasında değişiklik gösteriyor. Başvuru ücreti, ABD için 38 dolar, Meksika için ise 15 dolar olarak belirlendi.

Örgütün 24 astronot adayının seçileceği 2 yıllık eleme süreci, reality şov olarak televizyondan yayımlanacak. İsteyenler, geleceğin Marslıları için oy verebilecek. Seçilmeyi başaran adaylar, dörder kişilik gruplara ayrılacak ve Mars'taki yaşam koşullarına alışmaları için 8 yıllık eğitimden geçirilecek. Kısıtlı hareket alanında yaşamayı öğrenecek astronotlar, elektronik araçların tamiri ve tıbbi müdahaleler konusunda da eğitim görecek.

Kızıl Gezegen'e Nisan 2023'te gidecek ilk ekip, yine halk oylamasıyla belirlenecek. Diğer beş grubun da 2 yıl arayla Mars'a gidip yerleşmesi öngörülüyor. Mars One, 2016'dan itibaren Mars'a uydular, yaşam üniteleri, araçlar, yedek parçalar göndermeye başlayacak. Sadece ilk ekibin Mars'a gönderilmesi 6 milyar dolara mal olacak.

Örgüt, 18 yaşından büyük, en az 1,57 metre boyunda, meraklı, yaratıcı, güçlüklerin üstesinden gelebilecek, kolay uyum sağlayabilen, çevresindekilerle sağlıklı ilişkiler kurabilen herkesin başvurabileceğini açıklamıştı. Başvuru için en önemli koşul ise astronotların dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkmayı kabul etmesi. Mars'a gitmeyi kabul edenler, bir daha dönmemek üzere Dünya'ya veda edecekler.

1 yorum:

  1. dünyaya bida gelmicekler türüycekler ve yaşam oluşduracaklar

    YanıtlaSil