17 Ağustos 2013 Cumartesi

Astronomi Sözlüğü (N Harfi)


Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.


Nadir: Belirli bir yerde, yatay yüzeye dik olarak, bulunan yerin tam olarak aşağısını gösteren yöndür. Aşağı kavramının kendisi tam olarak belirli olmadığından, bilim adamları nadiri kesin terimlerle tanımlamışlardır. Özellikle astronomi, jeoloji ve diğer ilgili bilim dallarında (meteoroloji gibi) nadir, belirli bir yerdeki yerçekimi kuvveti yönüne işaret eden dikey yöndür. Nadirin karşıt yönü ise zenittir.

NASA: Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi. Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay çalışmalarından sorumlu kurum.1958 yılında kurulan NASA, uzay mekiği programları, Ay'a insansız ve insanlı uçuşlar, Güneş Sistemi'nin tüm gezegenlerine insansız uçuşlar ve Güneş Sistemi dışına gönderilen uzay araçları gibi birçok programı uygulamaktadır.



Nebula: Uzayda yıldızlar arasında bulunan boşluklarda yer alan ve yıldızların yaydığı ışıkla görünür hale gelen yoğun gaz ve toz bulutlarına verilen isimdir.

Neil Armstrong: Aya ayak basan ilk insan. ABD'li bir astronot olan Armstrong 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 uzay aracı ile aya yapılan yolculuk sırasında araçtan ilk çıkan ve aya ayak basan ilk insan olarak tarihe geçmiştir.

Neptün: Güneş Sistemi'nde yer alan ve güneşe uzaklık bakımından sekizinci ve son gezegendir. Güneşe ortalama uzaklığı 4 milyar 500 milyon kilometredir. Kütlesi dünyanın yaklaşık 17 katıdır. Uranüs'e benzeyen fiziksel yapısıyla buz devleri sınıfına girmektedir. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.

Neptün
Neptün Ötesi Cisim: Güneş Sistemi'nde bulunup ortalama yörüngesi Neptün'ün ortalama yörüngesinden daha fazla olan tüm gök cisimlerine verilen addır.

Nibiru: (bkz. Marduk)

Nix: Plüton'un doğal uydularından biridir. Haziran 2005'te Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilmiştir.

Nova:  Beyaz Cüce yıldızlarda yaşanan büyük çaplı çekirdek patlamalarıdır.

Nüve (Kuyruklu Yıldız): Kuyruklu yıldızın diğer bölümlerine nispetle daha kararlı ve katı, buz ve diğer donmuş gazlarla az miktarda kozmik toz ve diğer katı cisimlerden oluşan bölümü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder