26 Ekim 2013 Cumartesi

7 gezegene sahip yıldız sistemi keşfedildi.


Güneş Sistemi dışında en fazla gezegene sahip yıldız sistemi keşfedildi. KIC 11442793 olarak adlandırılan bir cüce yıldızın yörüngesinde tam 7 gezegen bulunuyor. Bu rakam şu ana kadar gökbilimcilerin karşılaştığı en kalabalık yıldız sistemini ifade ediyor.

KIC 11442793 yıldızı dünyaya yaklaşık 2500 ışık yılı uzaklığında. Yıldızın gezegenleri birbirine oldukça benzer ve yıldıza çok yakın yörüngeleri var.

Ötegezegen çalışmalarını gönüllü olarak yürüten gökbilimcilerin oluşturduğu Planet Hunters sitesinde fark edilen yıldızın verileri Kepler Uzay Teleskobu'nun verileriyle karşılaştırmak üzere yetkililere sunuldu. Ötegezegen keşiflerinde çığır açan Kepler Teleskobu'nun verileri de söz konusu yıldızı ve gezegenleri doğruladı.

Keşfedilen gezegenlerin biri dünyadan 2.8 kat büyük. 2 gezegen dünya boyutlarında. 2 tane de Süper Dünya bulunuyor. Diğer gezegenlerin büyüklüğü hakkında çalışmalar devam ediyor.

KIC 11442793 yıldız sisteminin yaşama uygun olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. Astronomların oldukça ilgisini çeken bu kalabalık sistemin önümüzdeki süreçte daha detaylı incelemeleri yapılacak.

Başka bazı yıldızlar için de kalabalık sistemlere sahip olduğu iddiaları mevcut: Örneğin HD 10180 yıldızının yedi veya dokuz, GJ 887C yıldızının da yedi gezegene sahip olduğu öne sürüldü. Bu bilgiler henüz doğrulanamadı.

Ötegezegenler konusunda o kadar çok işlenmeyi bekleyen veri mevcut ki, önümüzdeki süreçte yepyeni ötegezegen keşifleri duymak mümkün. Özellikle yıldızının önünden geçen gezegenin yıldızının ışığını etkilemesi ötegezegen keşiflerinin en önemli veri kaynağı.

KIC 11442793 yıldızının gezegenlerinin yıldıza çok yakın dolanması ve hepsinin geçişlerinin onaylanması bu keşfi sağladı. Daha kalabalık yıldız sistemlerinin onaylanabilmesi için çok daha ayrıntılı çalışmalara ve gözlemlere ihtiyaç duyuluyor.

Kaynak (Derleme): BBC News


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder