10 Ekim 2013 Perşembe

Juno, Jüpiter yolculuğunda Dünya üzerinden geçti.


Jüpiter gezegenini araştırmak üzere uzaya fırlatılan NASA'ya ait Juno uzay aracı, Dünya'nın çekim gücünden faydalanarak kendisini Jüpiter'e yöneltecek önemli manevrasını başarıyla gerçekleştirmesinin ardından teknik bir problemle karşılaştı. 

NASA'ya ait Jet İtiş Motoru Laboratuvarı'ndan yapılan açıklamada, yeryüzünün sadece 560 kilometre üzerinden kayarak geçerek, sapanla fırlatılmayı andıran manevrasını gerçekleştiren Juno'nun güvenli kipte çalışmaya başladığı bildirildi.

Juno uzay aracından dünya - 09 Ekim 2013
Açıklamada, güvenli kipte çalışmasının Juno'nun, Dünya ile iletişimini etkilemediği, ancak düşük oranda veri göndermesine neden olduğu belirtildi. Juno'nun bilinmeyen bir durumla karşılaşması durumunda güvenli kipte çalışmaya programlandığına işaret edilen açıklamada, uzay aracının manevrasını gerçekleştirmesinin ardından ortaya çıkan bu sorunun halledilmesi için mühendislerin çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

NASA tarafından 2 yıl önce fırlatılan, 3267 kilogram ağırlığındaki Juno, yapıldığı tarihte kendisini Jüpiter'e gönderebilecek güçte bir motorun mevcut olmaması nedeniyle Dünya üzerinde yaptığı bu önemli manevraya ihtiyaç duyuyordu. Jüpiter'e gidebilmek için gerekli itiş gücünün yarısını fırlatıldığı Atlas 5 roketinden alan Juno, geri kalan itiş gücünü ise Dünya üzerinde yaptığı manevrayla elde etti.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN EN UZAKTAKİ KEŞİF ARACI

NASA tarafından 5 Ağustos 2011'de uzaya fırlatılan ve Jüpiter sistemine Temmuz 2016'da varması öngörülen Juno, gezegenin yörüngesinde yaklaşık 1 yıl bilimsel incelemelerde bulunacak.

Juno, gezegen etrafındaki dönüşleri sırasında, üzerinde bulunan 8 bilimsel aygıtı kullanarak, Jüpiter'in, atmosferi, yerçekimi ve manyetik alanı üzerinde incelemeler yapacak. Uzay aracının bu bilimsel incelemelerle Jüpiter'in kökeni, yapısı ve çekirdeğinin sıvı mı, katı mı olduğu da dahil olmak üzere meydana geldiği alaşım hakkında bilim adamlarına önemli bilgiler sağlaması bekleniyor. Her biri 10 metre uzunluğunda 2,7 metre genişliğinde 3 büyük güneş paneli taşıyan Juno, Güneş Sistemi’nin dış kesiminde yer alan bir sistemi ziyaret eden ilk güneş enerjisiyle işleyen uzay aracı olacak. Juno'nun yerine getireceği uzay görevinin NASA'ya maliyetiyse 1,1 milyar dolar.

Uzay aracı adını, Roma ve Yunan mitolojilerinde söz edilen tanrıça Juno'dan alıyor. Juno'nun ziyaret edeceği Jüpiter gezegeni de ismini Roma mitolojisinde aynı adla geçen bir tanrıdan alıyor. Yunan mitolojisindeki diğer adı Zeus olan Jüpiter, mitolojide, yaptığı kötü işleri bulutların arasında gizleyebilen bir tanrı olarak geçiyor. Mitolojiye göre tanrıça Juno ise sisperdesinin içini görerek eşi Zeus'un neyin peşinde olduğunu anlama yeteneğine sahip bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder