13 Aralık 2013 Cuma

Titan’ın bilinen en detaylı haritası


Titan
NASA’nın Satürn yörüngesinde görev yapan Cassini uzay aracının gönderdiği verileri kullanan gök bilimciler, buzul uydu Titan’ın bilinen en detaylı haritasını oluşturmayı başardı. Harita, Titan’ın nehirlerini, göllerini ve buzul denizlerini gözler önüne serdi.

Dünya’nın ardından insanlığın yeni evi olabilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alan Titan, sahip olduğu jeolojik yapıyı ilk kez net bir şekilde gözler önüne serdi.

Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında açıklama yapan Cassini ekibinin lideri Stephen Wall, ‘Titan’ın Dünya benzeri bir görünüm sergilediğini’ belirtti. Titan’ın göl ve denizlerini dolduran materyaller, Dünya’nın aksine su değil ancak metan ve etan gibi hidrokarbonlardan oluşuyor. Buzul uydunun ortalama sıcaklığının -180 derece olması, bu gazların sıvı halde kalmasını sağlıyor.

Satürn’ün yörüngesinde 2004’ten bu yana görev yapan Cassini’nin elde ettiği verileri bir araya getiren araştırmacılar, uydunun kuzey kutup bölgesini neredeyse tamamen ortaya çıkarırken bugüne kadar cevapsız kalan sorulara da yanıt buldu.



JEOLOJİK SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Titan’ın kuzey kutup bölgesine ait haritaya bakıldığı zaman, denizlerin sağ alt köşede kümelendiği görülüyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’ndan Randolph Kirk, bu bölgede denizlerin bir dikdörtgen içine girecek şekilde kümelendiğini, buradan jeolojik süreçlerin halen devam etmekte olduğunu anladıklarını belirtti. 

Araştırmalar, tektonik hareketlerin Titan’ın yer kabuğunda çatlaklara neden olduğunu ve neredeyse düz çizgiler halinde dağlar şeridi ortaya çıkardığını savunuyor. Düz alanlar sıvıyla dolarken, kuzey kutbundaki en büyük deniz olan Kraken Mae ve daha küçük komşusu Ligeia Mare’i oluşturdu.

Wired’ın haberine göre, küçük göllerin diğer tektonik hareketler ve volkanik faaliyetlerden oluşmuş olabileceğini belirten araştırmacılar, bu düşünceyi güçlendirmek için daha fazla bilgi gerektiğini belirtti. Kirk, yeni bulguların Titan’ın mağaralarında sakladığı gizemlere ışık tuttuğunu ve yeraltında yaşam olabileceğini söyledi. Cassini, Ligeia Mare’nin 170 metre derinliğe sahip olduğunu tespit etmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder