20 Ocak 2014 Pazartesi

NASA uzaya karınca gönderdi.


NASA, insanların çözemediğini soruları cevaplaması için uzaya karınca gönderdi. Uluslararası Uzay İstasyonu’na varan 800 karınca, doğada eşi bulunmayan “inşa içgüdülerini” kullanarak insanlara uzay şartlarında yapıların nasıl inşa edilmesi gerektiğini gösterecek.


İstasyonun alçak yer çekiminde yaşayacak olan sekiz karınca kolonisi, bu şartlarda hareket edecek robotlar üretme konusunda da insanlara ilham verecek. Bir tablet bilgisayar boyutundaki kompartımanlarda yaşayacak olan karıncalar, kendilerine has iletişim şekilleri, yiyecek arama metotları ve mühendislik yöntemlerinin, uzay şartlarında nasıl gerçekleştiğini gösterecek.

Operasyonu yürüten uzay teknolojileri firması Bioserve’den Stefanie Countryman, “Mikro-yerçekimi ortamında, karıncaların Dünya’daki kuralları işlemeyecek. Onlar da yaşamak, iletişim kurmak ve inşa etmek için yeni kurallar geliştirmek zorunda kalacak. Doğada bu konuda en kuvvetli içgüdüye sahip bu canlılar, bize robotları nasıl üretmemiz gerektiğini gösterecek. Bu şartlarda nasıl davranılması gerektiğini karıncalardan iyi kimse çözemez” dedi.



Karıncalar, ABD’nin Texas eyaletindeki Baylor Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından gözlemlenecek. Hareketleri canlı olarak izlenen uzay karıncaları, araştırmacıların Dünya’da tuttuğu karıncalarla kıyaslanacak. Karıncaların bu şartlarda hayatta kalış metotları, robotların acil durumlarda nasıl hayatta kalacaklarını çözme konusunda da faydalı olacak.

NOEL HEDİYELERİ

Uzay istasyonuna bu hafta karınca teslimatını yapan insansız kargo aracı, Dove ismi verilen 28 mini uyduyu da uzaya götürdü. Ultra-yüksek çözünürlüklü kameralara sahip olan bu uydular, iklim değişikliği ve doğal felaketleri takip etmek için kullanılacak. ABD’deki Kutup girdabı, güçlü güneş fırtınaları ve bazı arızalar sebebiyle geciken teslimat, astronotların geçen ay almaları gereken Noel hediyelerini de beraberinde götürdü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder