8 Nisan 2014 Salı

Ay’dan canlı yayına 30 milyon dolar


Astrobotic firmasının tasarladığı uzay aracına ait çizim.
Ay’a yapılacak keşif görevleri, 2015 sonrasında canlı yayınlanabilir. Google Lunar X Prize Derneği, Ay’ın yüzeyine inerek canlı yayın yapmayı başaracak proje için 30 milyon dolar ödül vaat etti.

Yeni nesil girişimleri küresel gelişim, enerji-çevre ve okyanus ile derin uzay araştırmalarına kadar birçok alanda desteklemeyi amaçlayan Google Lunar X Prize Derneği, Ay projesi için büyük bir para ödülü belirledi. Dernek, 2015 sonuna kadar Ay’a inerek canlı yayın yapacak uzay aracı geliştiren firmalara toplamda 30 milyon dolar ödül dağıtacak.


X Prize Derneği'nin başkanı Robert K. Weiss, ‘amaçlarının yeni nesil bilim insanlarına, mühendislere ve uzay kaşiflerine ilham vermek olduğunu’ söylerken, dünya nüfusunun yarısından fazlasının Ay’dan canlı yayına tanık olmadığına dikkat çekti. Weiss, Discovery ve Science Channel ile yapmayı amaçladıkları yayınla, yeni nesle özel ‘Apollo Anı’ yaratmak istediklerini söyledi.

30 milyon dolar ödülden pay almak isteyen özel fon kaynaklı şirketler, Ay’a inmeyi ve yüzeyinde çekim yapmayı başarabilecek özellikteki uzay araçlarını 31 Aralık 2015 tarihine kadar tamamlamak zorunda. Uzay aracının, inişin ardından en az 500 metre ilerleyerek video ve görüntü göndermesi gerekiyor. Yarışmacılar, uzay araçlarının elde edeceği başarılara göre farklı para ödülleri kazanacak. Uzay aracının yumuşak bir iniş yapmasını sağlayan yazılım ve donanımlara 1 milyon; aracın en az 500 metre ilerlemesini sağlayacak hareket sistemine 500 bin; video ve görüntü kaydedilmesini sağlayacak sistemlere ise 250 bin dolar para ödülü verilecek.

Google Lunar X Prize yarışmasında ABD merkezli Astrobotic, Moon Express, Omega Envoy ve Penn State Lunar Lion firmaları da dahil toplam 18 şirket yer alıyor. Ay’dan canlı yayın yapılması amacıyla teşvik edilen projede, özel uzay-havacılık sektörünün gelişmesinden Ay keşiflerinin ilerlemesine ve çeşitli teknolojilerin geliştirilmesine kadar birçok yeniliğe kapı açılması amaçlanıyor.

Kaynak: Space.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder