8 Nisan 2014 Salı

Mars ile Dünya aynı hizaya gelecek.


Mars, gelecek hafta gökbilimcilere en iyi gözlem yapma fırsatlarından birini sunacak. Kızıl Gezegen ile Dünya, 14 Nisan’da en çok yakınlaştıkları günlerden birini yaşayacak.

Gökbilimciler, Mars’a özgü bir kozmik olayı gözlemlemek için son hazırlıklarını yapıyor. Amatör gözlemcilere de birkaç gün boyunca nadir elde edilecek bir gözlem imkânı sunacak kozmik olayda, Mars, Dünya ve Güneş aynı hizaya gelecek.


Dünya ile arasındaki mesafeyi her dakika 300 km kapatan Mars, ilk olarak 8 Nisan’da gezegenimiz ve Güneş ile aynı hizada konumlanacak. 14 Nisan’da ise Kızıl Gezegen ile Dünya arasındaki mesafe 92 milyon kilometreye inecek. Bir hafta boyunca yerden çok daha parlak ve net görünecek olan Mars, gözlemcilere de nadir bir fırsat sunacak.

Gökte Güneş’e zıt yönde yer alan Mars’ın, Dünya ile farklı yönlerde aynı hizaya gelmesi, ‘Mars’ın zıtlığı’ olarak adlandırılıyor. Güneş’in aksine, Mars günbatımında doğudan göğe yükseliyor ve gece yarısında tepemizde beliriyor. Her 26 ayda bir gerçekleşen zıtlık, gezegenler eliptik bir yörüngede yer aldığı için her defasında değişen mesafelerde gerçekleşiyor.

Mars ile Dünya’nın bir sonraki yakınlaşması, 22 Mayıs 2016’da yaşanacak ve iki gezegen arasındaki mesafe 75 milyon kilometreye inecek.

Ay tutulması takip edecek

Kozmik bir tesadüf eseri, Mars’ın Dünya’ya en çok yaklaşacağı geceyi, Ay tutulması izleyecek. Gözlemciler, havanın açık olması halinde 14 Nisan gecesi Mars’ı Başak (Virgo) Takımyıldızı’nda kırmızı bir nokta olarak görebilecek.

15 Nisan’da TSİ 07.46’da başlayacak ve Ay 78 dakika boyunca Dünya ile gölgesinin arkasından geçecek. Dünya, Ay ve Güneş’in aynı hizaya geleceği süreçte, atmosferden yansıyan Güneş ışınları, Ay’ın kırmızı bir çanak gibi görünmesini sağlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder