6 Haziran 2014 Cuma

Hubble Teleskobu'ndan evrenin şimdiye kadar çekilmiş en yoğun ve en renkli fotoğrafı


24 yıldır uzayda olan Hubble teleskobu ömrünün sonlarına yaklaşsa da halen evrenin derinliklerine ait etkileyici görüntüler elde etmeye devam ediyor. 2014 ile 2020 yılları arasında şu an için belirsiz bir tarihte işlevini kaybedecek olan teleskobun elde ettiği etkileyici görüntülerin sonuncusunu NASA geçtiğimiz günlerde yayınladı.

Üzerinde 11 yıl çalışılmış bu olağanüstü görüntü neredeyse evrenin başlangıcından, 12 milyar yıl öncesinden ışıklarını evrene yollayan 10.000 civarında galaksinin fotoğrafı. Görüntü kızılötesinden morötesine tüm ışık spektrumunu içeriyor ve böylece her frekansta görülebilen tüm gök cisimlerine yer veriyor.



Bu görseli elde etmek için Hubble uzay teleskobu yörüngede tam 840 tur atarak uzay boşluğundaki belirli bir doğrultu üzerinden, ışığın en sıcak formu olan mor ötesi frekansta görülebilen galaksiler kendilerini gösterene kadar sabırla bekledi. Bu galaksilerin görüntülenmesi özellikle büyük bir önem taşıyor, çünkü 5 ve 10 milyar yıl öncesine dair bir döneme aitler. Bu da evrendeki yıldızların büyük bir çoğunluğunun biçim kazandığı ama bizim de hakkında çok fazla veriye sahip olamadığımız bir döneme işaret ediyor.

Hubble'ın elde ettiği bu görüntü ne kadar muhteşem ve ayrıntılı olsa da, 2018’de kullanılmaya başlanacak olan ve gelişmiş bir kızıl ötesi teknolojisi taşıyan James Webb adlı teleskobun bundan çok daha ayrıntılı kareler elde edeceği tahmin ediliyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder