8 Ağustos 2014 Cuma

Herşeyin Teorisi (The Theory of Everything)


İngiliz fizikçi Stephen Hawking'in hayatını anlatan "The Theory of Everything" (Her Şeyin Teorisi) adlı filmin fragmanı yayımlandı. "Yılın en ilham verici yapımı" olarak adlandırılan filmin şimdiden Oscar adaylığı konuşuluyor.

Dünyanın en ünlü bilim adamlarından Stephen Hawking'in hayatına odaklanan "The Theory of Everything", 1960'lı yıllardan başlayarak Hawking'in aşk ve öğretim hayatını anlatıyor.

İlk gösterimi Toronto Film Festivali'nde yapılan film eleştirmenlerden tam not almıştı.

Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Motor nöronların zamanla yüzde 80'ini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. 1985 yılında sesini de yitirdi. Koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde iletişim kurabiliyor. Konuşmak istediğinde, elindeki elekronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabiliyor. Özel bilgisayarının hafızasında yaklaşık 2 bin 600 kelime bulunuyor. Herhangi bir kelimeyi söylemek istediğinde ekrana yazabiliyor. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2 bin 500 civarında. Dolayısıyla Hawking, duygularını ifade etmede kelime sıkıntısı çekmiyor.
Kasımda ABD'de vizyona girecek yapıtın Oscar adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. İşte çok konuşulan o fragman...

 

 Filmde ünlü fizikçiyi "Sefiller" filmindeki rolüyle adını duyuran Eddie Redmayne canlandırıyor. Jane Wilde karakterine ise Felicity Jones hayat veriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder