26 Eylül 2014 Cuma

Uzay İstasyonu'na yeni mürettebat: 4.Rus kadın uzayda!


Rusya'nın 17 yıl aranın ardından uzaya gönderdiği ilk kadın kozmonot Elena Serova'nın yanı sıra Rus kozmonot Aleksandr Samokutyaev ve NASA astronotu Barry Wilmore'u da taşıyan Soyuz TMA-14M, Türkiye saati ile 08:08'de UUİ'e ulaştı.

Rus kozmonotlar kaptan Maksim Surayev, Elena Serova, Aleksandr Samokutyaev; NASA astronotları Gregory R. Wiseman ile Barry Wilmore ve Avrupa Uzay Ajansı astronotu Barry Wilmore'dan oluşan UUİ'nin 41'inci keşif ekibi, 169 gün boyunca istasyonda kalacak. Bu süre içinde Samokutyaev ile kaptan Maksim Surayev uzay yürüyüşü de gerçekleştirecek.

Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan mekiğin UUİ'ye varmasıyla, uzay istasyonundaki ekip yeniden altı kişi oldu. ABD'nin uzay mekiği üretimini bırakmasından beri Rusya, UUİ'e insan gönderebilen tek ülke konumunda.

SEROVA: UZAYDAKİ 4'ÜNCÜ RUS KADIN

Uzun yıllar gördüğü eğitim ardından hayali gerçek olan Elena Serova, Rusya'nın uzaya 1997'den beri gönderdiği ilk kadın kozmonot olmakla birlikte, uzaya ayak basan 4'üncü Rus kadın oldu.

Uzaya giden ilk Rus kadın, 1963 yılında Valentina Tereşkova olmuştu. 20 yılın ardından uzaya Svetlana Savitskaya gitti. Uzaydaki üçüncü Rus kadın Elena Kondakova, 1997 yılında 178 gün boyunca uzayda kaldı.

Bugüne kadar uzaya toplamda 57 kadın ayak bastı. 45 ABD'li, dört Rus kadın dışında iki Kanadalı, iki Japonyalı, iki Çinli kadın ve İngiltere, Fransa ile Kore'den birer kadın astronot uzaya gitti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder