1 Şubat 2015 Pazar

Ceres'in en net görüntüsü


Dawn uzay aracından Ceres
Cüce gezegen olarak kabul edilen Ceres'i gözlemlemek için göreve çıkan Dawn uzay aracı, gök cisminin en net görüntüsünü elde etti.

NASA, Dawn'ın 25 Ocak'ta 237 bin kilometre mesafeden çektiği görüntüleri bir araya getirerek Ceres'in en net görüntüsünü elde etti. Asteroid kuşağındaki ikinci en büyük gök cismi olan Vesta'yı 14 ay boyunca gözlemleyen Dawn, asıl hedefi olan Ceres'in yörüngesine 6 Mart 2015 tarihinde giriş yapacak.


Uzay aracı uzaya ateşlendiği Eylül 2007'den bu yana 240 milyon kilometreyi geride bıraktı. Dawn göreninde yer alan Carol Raymond, Dawn tarafından Pazar günü çekilen fotoğrafların cüce gezegenin güney yarımküresinde gölgeler ortaya koyduğunu, bu bölgelerin kraterlere işaret ediyor olabileceğini ifade etti. NASA'nın web sayfasından açıklama yapan Raymond, "Ceres merakla görmeyi beklediğimiz detayların ipuçlarını göstermeye başlıyor" yorumunda bulundu.

Esrarengiz yapı ortaya çıkacak

950 kilometrelik çapıyla Güneş'e en yakın cüce gezegen olan Ceres'in, su barındırıyor olabileceği düşünülüyor. Dawn, yapacağı analizlerle gök cisminin yüzeyinin altında sıvı su içeren okyanus bulundurup bulundurmadığına bakacak.

Gezegen Bilimleri Enstitüsü'nden Mark Sykes, Ceres'in en az bir tane genişlemiş yapıya sahip olduğunu ve bu durumun gezegenin içinde yaşayan süreçlerden kaynaklanıyor olabileceğini söyledi.

Giuseppe Piazzi tarafından 1801 yılında keşfedilen Ceres, ilk olarak asteroid sınıfına konmasının ardından 2006'da cüce gezegen tanımını aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder