28 Haziran 2015 Pazar

Falcon 9 havada patladı.


SpaceX'in UUİ'ye yedinci kargo görevini temsil eden CRS-7 görevi, başarısızlıkla sonuçlandı. Florida'daki Cape Canaveral üssünden TSİ 17.21'de yapılan ateşlemenin ardından sorunsuz bir şekilde yükselen Falcon 9, saniyede 1 kilometre hıza ulaştıktan birkaç saniye sonra parçalara ayrılarak infilak etti.

SpaceX'in Twitter hesabından yapılan ilk açıklamada, 'yükselme esnasında bilinmeyen bir sorun yaşandığı ve sorun hakkında bilgi verileceği' belirtildi. Patlama, roket maksimum basınç noktasına (Max Q) ulaştıktan kısa bir süre yaşandı. NASA, SpaceX'in kazanın nedeni üzerinde çalışma yaptığını ve düzenlenecek basın toplantısında kamuoyuna bilgi verileceğini belirtti.

SpaceX, bugün yapılacak ateşleme başarılı olsaydı Falcon 9 ile üçüncü kez dikey iniş denemesi yapacaktı. Roketin iniş denemesi için yüzen platform Florida açıklarında hazır bekliyordu. SpaceX, bugün yaşanan kazanın ardından bugüne kadar gerçekleştirdiği 17'nci ateşlemede ilk kez başarısız oldu.

Özel uzay-havacılık sektöründe geçtiğimiz yıl Orbital Sciences firmasının Antares roketi infilak etmiş ve Virgin Galactic'in Spaceship 2 uzay aracı yere çakılmıştı. En son kazanın ardından Boeing ve SpaceX'in gerçekleştireceği 'uzay taksisi' görevleri de tartışmaya açılabilir. İki firma 2017'de başlaması planlanan görevlerde UUİ'ye astronot taşıyacak. Falcon 9'un taşıdığı kargonun da havada infilak etmesinin ardından, yeni kargonun ne zaman ateşleneceği en büyük soruyu teşkil ediyor.

Rusya'ya ait Progress uzay aracı, 28 Nisan'da ateşlenmesinin ardından uzay istasyonuna göndereceği kargo ile rotadan çıkmış ve 8 Mayıs'ta Dünya'ya düşmüştü. UUİ'deki mürettebatın yaz sonuna kadar yeterli stoku olduğu biliniyor. Dragon, uzay istasyonuna malzeme götürdüğü gibi tamamlanan deneyleri de getirmekten sorumlu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder