2 Aralık 2015 Çarşamba

JPL'de çalışan astrofizikçi Umut Yıldız'dan uzay konferansı


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) Jet Propulsion Laboratory (JPL) bölümünde çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzaylıların varlığına inandığını ama dünyaya geldiklerine inanmadığını belirterek, "Mars'ta 2020'de yaşam aranacak, 2035'de ilk Mars astronotunu görebileceğiz" dedi. 

Uluslararası Yetenekli Çocuklar Eğitim Programı kapsamında, Akdeniz Üniversitesinde "Gözlem teknolojileri, veri bilimi ve uzay araştırma robotları" konulu konferansa katılan Yıldız, NASA'nın evreni tanımak ve gezegeni anlamak misyonuyla kurulduğunu söyledi.


JPL'nin 5 bin çalışanı ve 1,4 milyar dolar bütçesi olduğunu vurgulayan Umut Yıldız, misyonlarının, derin uzay araştırmaları ve uzaya robot gönderme araştırmaları olduğunu dile getirdi. Katılımcılara yıldız oluşumuyla ilgili bilgi veren Dr. Yıldız, son 7-8 yılını bu konuya ayırdığını, ancak hala yıldızların, gezegenlerin nasıl oluştuğunu tam olarak bilmediklerini ifade etti. Yıldız, ellerinde toz parçacıkları, kayalar ve gezegenler gibi donelerin olduğunu, ancak bu arada ne olup bittiği hakkında teoriler dışında net bir fikirlerinin bulunmadığını aktardı. Bir yıldızın doğumunun 10 milyon yıl sürdüğüne, ömrünün ise yaklaşık 10 milyar yılı bulduğuna dikkati çeken Umut Yıldız, dünyada uzayı gözlemek için çeşitli büyüklüklerde teleskopların yapıldığını kaydetti.

Yıldız, Square Kilometre Array Projesi'nin Güney Afrika ve Avustralya'da 2018 yılında başlayacağını ve 2023'de biteceğini, 2 milyar dolara mal olacak projede 130 bin anten ve 100 çanak bulunmasının hedeflendiğini anlattı. Proje ile bu bölgelere toplamda 2'şer milyon anten ve çanağın yerleştirileceğini dile getiren Dr. Yıldız, projenin insanlığa büyük şeyler kazandıracağına inandığını vurguladı. Umut Yıldız, "Bu teleskop tam olarak operasyona başladığında saniyede 700 terabayt veri elde edecek. Bu teleskoplar o kadar hassas olacak ki; 10 ışık yılı mesafedeki bir gezegenin havaalanı radarını duyabilecek" diye konuştu.

UZAYA "SABAH ŞERİFLERİNİZ HAYROLSUN" MESAJI

Uzaydaki yaşamla ilgili çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: "Uzaya gönderilen Voyager uydusuna müzik kayıtları, bilgiler gibi bir dilde ses kayıtları da gönderildi. 'Olur da bir gün uzaylılar bulursa' diye gönderilen ses kayıtlarındaki Türkçe mesaj, 'Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun' kelimesiydi. Uzaylılara gönderdiğimiz mesaj bu. Uzaylılar karşımıza çıkarsa, 'Türkler neden bu kadar uzaya duyarsız' diye kızabilirler" ifadesini kullandı.

- "Mars'ta 2020'de yaşam aranacak"

Dr. Yıldız, NASA'nın Mars gezegenini "ikinci ev için ideal" seçtiğini hatırlatarak, "Mars'ın atmosferi, dünyanın yüzde 1'i kalınlıkta. Yoğun oranda radyasyon var. Burada ciddi araştırmalar yapılıyor. Bakteri fosili bulursak, 'Mars'ta yaşam var' diyebiliriz. Mars 2020 Projesi'nin amacı, Mars'taki yaşamı araştırmak" şeklinde konuştu.

Umut Yıldız, bir öğrencinin "Uzaylılar var mı" şeklindeki sorusuna ise "Uzaylıların varlığına inanıyorum ama dünyaya geldiklerine inanmıyorum. Mars'ta 2020'de yaşam aranacak, 2035'de ilk Mars astronotunu görebileceğiz" yanıtını verdi.

2 yorum:

  1. Peki Mars'ta yaşam olduğunu farz edersek bizim bundan tüm insanlık için ne gibi faydası olucak

    YanıtlaSil
  2. Bi cok cevap var ama ben en basitini ama en onemlisini soyleyeyim. Merak yani bilme istegi adamim. Bu cok cok onemli..

    YanıtlaSil