1 Ağustos 2012 Çarşamba

Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşam izleri



Buzul yüzeyi sayesinde Güneş ışınlarını büyük miktarda yansıtan Europa’nın, derinliklerinde büyük miktarda su barındırıp barındırmadığı, insansız uzay aracıyla yapılacak bir görevde belli olacak.

Jüpiter’in yörüngesine en yakın ikinci uydusu olan Europa’nın, Galileo uzay aracı tarafından 1995-2003 yıllarından çekilen fotoğraflarında, çatlaklarla dolu buzul bir yüzeye sahip olduğu tespit edilmişti. Bilim insanları, Güneş’e uzaklığına rağmen çok farklı bir jeolojik yapıya sahip olan Europa’nın, geçmişte Dünya’nın maruz kaldığı evrelerin benzerlerini yaşamış olabileceğini düşünüyor.

YAŞAM SİNYALLERİ

Europa’nın, yüzeyindeki buzul tabakanın yaklaşık 10 kilometre uzunluğa sahip olduğu, altında ise derinliği üç kilometreye kadar varan göller barındırdığı tahmin ediliyor.

Uydunun bazı bölgelerinde tespit edilen su buharı ise Europa’nın yüzeyindeki buzulun çatlamasına ve altındaki suya gömülmesine neden oluyor.

Bilim insanları, Europada’ki jeolojik özelliklerin yaşamın oluşmasına izin vereceğine inanıyor. Bunun sebebi yeraltındaki göllerle uydunun yüzeyi arasında enerji ve besin maddelerinin transfer edilebilecek olması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder