1 Eylül 2013 Pazar

Edwin Powell Hubble


Edwin Hubble ABD'li astronomdur. 20 Kasım 1889'da doğan Hubble 28 Eylül 1953'te vefat etmiştir. Aslen hukuk okuyup avukatlık yapan Hubble gökbilime merak sarmasından sonra Chicago Üniversitesi'nde astronomi okudu ve yaşamına Wilson Dağı Gözlemevi'nde çalışarak devam etti.

Kendisine kadar tüm evreni oluşturduğu zannedilen Samanyolu Galaksisi'nin evrende tek olmadığını ilk gören Edwin Hubble'dır. Andromeda adlı galaksiyi keşfeden Hubble aynı zamanda başka galaksilerin de olduğunu ispatladı. Bu çalışmalarından sonra sayısız galaksi keşfedildi.

Edwin Hubble'ın astronomiye ve dolayısıyla bilime en büyük katkılarından biri de ışık tayfı konusunda yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu sonuçlar oldu. Bizden uzaklaşan yıldızların ışığında kızıla kayma olduğunu fark etti.

Hubble, galaksilerin bizden ve birbirlerinden uzaklaşmakta olduğunu ve evrenin genişlemekte olduğunu da ispatladı. Bu çalışmaları Büyük Patlama Teorisi'nin ihtiyaç duyduğu büyük kanıtları da ele geçirmiş oldu.

Sayısız gözlemleri ve çalışmalarıyla astronomiye büyük katkılarda bulunan Edwin Hubble'ın adı 1990 yılında uzaya gönderilen Hubble Uzay Teleskobu'na verilmiştir.

1 yorum: