18 Nisan 2013 Perşembe

Kepler Teleskobu yaşanabilir gezegenler bulmaya devam ediyor.


NASA'dan Kepler Uzay Teleskobu'nun ötegezegen keşifleriyle ilgili önemli açıklamalar geldi. Bugüne kadar keşfedilmiş ötegezegenler dünyaya göre oldukça büyüktü. Yeni bulunan ötegezegenler dünyanın boyutlarına yakın ve yıldızlarının yaşama izin verecek bölgelerinde bulunuyor. Bulunan 3 yeni ötegezegen Kepler-69c, Kepler-62e ve Kepler-62f boyutları ve yıldızlarına uzaklığıyla dikkat çekici ölçüde dünyaya benziyor.
Soldan Sağa: Kepler-22b, Kepler-69c, Kepler-62e, Kepler-62f, Dünya
Keşfedilen ötegezegenler iki ayrı yıldız sisteminde yer alıyor.Kepler-62 yıldızının 5, Kepler-69 yıldızının ise 3 gezegeni keşfedildi. Kepler-62 ve Kepler-69 yıldızları güneşe kıyasla daha küçük ve daha soğuk.

Kepler-62f: Yıldızınının etrafında 167 günde dönen gezegen dünyanın 1,4 katı büyüklüğündedir. Bugüne kadar yaşama uygun alanda keşfedilen en küçük gezegendir.

Kepler-62f
Kepler-62e: Yörüngesindeki bir turunu 122 günde tamamlayan gezegen dünyanın 1,6 katı büyüklüğündedir.

Kepler-62e
Kepler-69c: Yıldızının yaşam alanının sınırında bulunan ve yörüngedeki bir turunu 242 günde tamamlayan ve Venüs'e benzetilen gezegenin yapısı hakkında henüz tam bir bilgi yoktur.
Kepler-69c


Ötegezegenlerin yaşama uygun bölgede bulunduğunun keşfi bu gezegenlerde yaşamın oluştuğu anlamına -henüz- gelmiyor. Bilim adamları dünyaya nispeten yakın bölgelerde dünya benzeri bir gezegenin keşfi için önlerindeki tek engelin zaman olduğunu ifade ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder