26 Mayıs 2013 Pazar

Kepler-22b'ye ulaşmak mümkün mü?


Kepler-22b canlandırması
Kepler Uzay Teleskobu son zamanlarda ciddi sıkıntılar yaşasa ve görevini artık yapamayacağı dahi konuşulsa da bu güne kadar yaptığı inanılmaz keşiflerle insanoğlunun uzaya bakışında ciddi bir farklılık oluşmasını sağladı. Önceden gökyüzüne baktığımızda güneş sistemi dışında sadece yıldızları görebilirken şimdi o yıldızların etrafındaki gezegenleri de keşfedebiliyoruz. Üstelik yıldızlarına uzaklıklarından, yörünge sürelerini ve bunlara bağlı olarak yaşama uygun olup olmadıklarını tespit edebiliyoruz.


Kepler Teleskobu'nun bu başarıları; ünlü bilim adamı Stephen Hawking'in de insanlığın 1.000 yıl içinde yeni bir gezegen bulması ve oraya yerleşmesi gerektiği, bunu başaramaması halinde insanlığın yok olabileceğini öngörmesiyle birleşince uzayda yaşama uygun gezegen arayışları ve bu konudaki tartışmalar hız kazandı. Tabi Hawking'in bu düşüncelerinin herkes tarafından kabul görmediğinin de altını çizelim. Yine ötegezegen arayışlarının tek motivasyonunun bu açıklamalar olmadığını da ayrıca belirtelim.

Şu ana kadar keşfedilmiş ötegezegenler arasında en bilineni ve belki de dünyaya en çok benzeyeni Kepler-22b. Keşfedildiğinde büyük bir heyecana yol açan Kepler-22b dünyanın 2,4 katı büyüklüğünde ve yaklaşık 22 derece yüzey sıcaklığına sahip. Henüz yüzey yapısı hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte Kepler-22b'nin su içermesi ihtimal dahilinde.

Peki Kepler-22b'nin yaşanabilir olduğunu varsaysak ve dünyadan Kepler-22b'ye bir yolculuk başlatsak ne kadar sürer bu yolculuk? Kepler-22b ile dünyanın arası yaklaşık 600 ışık yılı. Bir ışık yılının yaklaşık 10 trilyon kilometre olduğunu biliyoruz. Bu hesaba göre dünya ile Kepler-22b'nin arasında 6 katrilyon kilometre mesafe var. Şu ana kadar geliştirilmiş en hızlı uzay aracıyla bu yolculuk ortalama olarak 23 milyon yıl sürecek. Yani bugünkü teknolojik araçlar ve gelişmelerle imkansız bir yolculuk. En yakın yıldıza bile ulaşmak için 150 bin yıllık bir yolculuk yapmamız gerektiğini, 1977 yılından beri yolculuğuna devam eden Voyager 2 uzay aracının Güneş Sistemi'ni henüz terk etmek üzere olduğunu düşündüğümüzde 23 milyon yıllık sürenin aslında normal olduğunu düşünebiliriz.

Peki bu olağanüstü mesafeler nasıl aşılacak? Yüzde yüz yaşama uygun olduğunu bildiğimiz bir ötegezegene nasıl ulaşacağız? Hatta uzayda yaşam barındıran bir gezegen keşfetsek buraya nasıl ulaşacağız? Bu sorunun cevabı bilimin ulaştığı bugünkü noktada henüz yok. Yani böyle bir uzaklıktaki gezegene ulaşmak imkansız. Işık hızında giden bir uzay aracı bile yapılabilse Kepler-22b'ye ulaşmak 600 yıl alacaktı.

Teorik olarak uzayda olduğu varsayılan solucan delikleri kullanılarak bir noktadan başka bir noktaya anlık yolculuklar yapılabileceği, uzay-zamanın bükülerek gidilmek istenen yerlere çok kısa sürelerde gidilebileceği düşünceleri mevcut. Ama henüz böyle bir teknolojinin geliştirilmesi için insanoğlunun önünde çok uzun bir süre var gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder