24 Mayıs 2014 Cumartesi

Dünya-Ay arası bağlantı rekoru


Bilim insanları Ay ile Dünya arasında kurulan lazer tabanlı iletişimin yeni denemelerinde başarı elde edildiğini açıkladı. Yeni bağlantının geçmişteki denemelerden 4800 kat hızlı olduğu ifade edildi.

Ay veya yörüngeye yakın asteroitlerde çalışma şansı bulacak gelecek nesiller için altyapısı hazırlanan geniş bant kablosuz bağlantı başarı gösteriyor.


ABD'nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile çalışan NASA, Dünya'dan yüz binlerce kilometre öteden büyük veri aktarımı, hatta HD film yayını yapılmasını sağlayacak teknolojinin ilk denemesini yaptı. 

MIT Lincoln Laboratuvarı'nda görevli olan araştırmacılar, en son denemelerde elde edilen verileri 8-13 Haziran tarihlerinde düzenlenecek CLEO: 2014 konferansında sunacak. Ekip, geçtiğimiz yıl LLCD (Ay Lazer İletişim Gösterimi) adı verilen denemede, 384 bin 633 kilometre mesafeye 622 Mbps hızda veri indirmişti. Araştırmacılar aynı zamanda, geçmişteki radyo frekans (RF) bağlantılarından 4800 kat daha hızlı veri aktarımı yaparak, Ay'a 19.44 Mbps hızla veri göndermişti.

MIT araştırma ekibinde yer alan Mark Stevens, "Dünya'dan yapılan iletim performansı beklediğimize çok yakın ve başarılı gerçekleşti. Sonuçlara bakınca fiziğin esaslarını iyi anladığımızı gördük" ifadesini kullandı. Stevens, Ay ile Dünya arasındaki yaklaşık 400 bin kilometrelik mesafede lazer ışının dağılmasından dolayı veri aktarımının zor bir görev olduğunu, özellikle atmosferde sinyalin bozulma riskinin bulunduğunu belirtti.

Kozmik geniş bant bağlantı

Deneyde, New Mexico eyaletindeki White Sands tesisinde yer alan dört ayrı teleskop kullanıldı. Her biri lazer iletim cihazına sahip olan teleskoplar, kızılötesi sinyaller olarak kodlanan bilgiyi Ay'a gönderdi. Kızılötesi sinyaller, Ay'daki uydularda bulunan teleskoplar tarafından toplandı. Stevens, dört teleskop kullanarak aynı sinyali atmosferin bükücü kuvvetlerinin farklı olduğu dört noktadan gönderdiklerini, böylece sinyalin iletim olasılığını arttırdıklarını söyledi.

Dünyadaki fiber optik ağlara benzer bir fiber teknolojisi kullanan uydular, elde ettikleri sinyalleri 30 bin kat büyüttü. Bir foto dedektörü, bilginin kodlandığı desenleri ortaya çıkarmak için kızılötesi ışınları elektriksel sinyallere dönüştürdü. Stevens, Dünyadan iletilen 40 watt sinyalin milyonda birinden daha az kısmı uydu tarafından elde edilmiş olsa da, bu miktarın hatasız bir bağlantı kurmak için yeterli olacağını söyledi. Atmosferdeki türbülans ve bulut etkisine rağmen çok az bozulma ile Ay'a sinyal gönderebildiklerini belirten Stevens, araştırmanın detaylarını CLEO: 2014'te açıklayacaklarını ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder