18 Kasım 2014 Salı

Uzayda 2014-28E gerginliği


Uzayda, soğuk savaş yıllarının hikayelerini anımsatan bir gerginlik yaşanıyor.

Rus ordusu tarafından uzaya fırlatılan esrarengiz bir cisim, Batılı uzay ajansları tarafından takibe alındı. Cismin bir uydudan arda kalan kalıntı mı, yoksa Rusların Batılı uyduları avlayıp imha etmek için kullanacağı bir silah mı olduğu bilinmiyor.


Rusların fırlattığı cismin soğuk savaş yıllarında Kremlin tarafından uyduları imha etmek amacıyla hazırlanmış olan projenin şu günlerde hayata geçirilmiş olmasından korkuluyor.

Son birkaç haftadır, Rusya ve Batı’daki amatör gökbilimciler ve uydu takipçileri, Cisim 2014-28E adı verilen bu cismin uzayda sıradışı manevaralar yaparak Rusya’ya ait diğer cisimlerine doğru yol aldığını gözlemledi. Cisim ilk önce Mayıs ayında Rusya’nın uzaya fırlattığı haberleşme uydusunun bir parçası olarak tanımlanmıştı. Ancak ABD ordusu cismin hareketlerinden şüphelenerek cismi takibe aldı.

Şimdi cismin amacının ne olduğu bilinmiyor ve çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Bu olasılıklardan biri uzayı adeta bir elektrik süpürgesi gibi uydu kalıntılarından temizlemek amacıyla gönderilmiş olabileceği. Ya da uydulara yakıt ikmali ve tamirat amaçlı olabileceği tahmin ediliyor. Ama Rusya’nın bu cismin fırlatılmasıyla ilgili bilgi vermemesi, cismin tuhaf hareketler yapması ve çok faal halde olması amacının daha farklı olabileceğine dair şüphelere neden oluyor.

Londra merkezli düşünce grubu Chatham House araştırma müdürü Patricia Lewis esrarengiz cisimle ilgili şunları söyledi: “Ne olursa olsun, bu deneysel bir cisme benziyor. Bir kısmı sivil bir kısmı da askeri olmak üzere birkaç fonksiyonu olabilir. Bir olasılık bir tür kavrayıcı çubuk olmasıdır. Diğer bir olasılık ise diğer uydulara ateş eden kinetik saçmalara sahip olması. Ya da uydudan uyduya siber saldırı ve karıştırma amaçlı olabilir.” Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta uzay aracının araştırmalarda bulunmak üzere bir kuyruklu yıldıza indiği şu günlerde 2014-28E’nin uzaydaki hareketleri önemsiz gibi görünebilir, ancak savunma stratejistleri bu cisimle uzayda silahlanmanın ilk adımlarının atılmış olabileceğine dair endişeler taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder