22 Temmuz 2015 Çarşamba

Philae ile bağlantı tekrar kesildi.


510 milyon kilometre uzaktaki 67P kuyruklu yıldızına inen Philae modülüyle bağlantının kesildiği bildirildi.

Rosetta uzay aracı ile fırlatılan buzdolabı büyüklüğündeki uzay modülü Philae, geçtiğimiz Kasım ayında 67P kuyruklu yıldızına inmişti. Burada bir tepenin ardına inen Philae, 60 saat çalışmış ve güneş panelleriyle şarj olamadığı için uyku moduna geçmişti. Aylarca ‘uyanması’ beklenen uzay modülü, kuyruklu yıldızın güneşe yaklaşmasında sonra ise Haziran ayında uyanmıştı.


Son gelen bilgilere göre, en son temasın 9 Temmuz’da yapıldığı Philae ile ilgili irtibat çabaları hala sonuç vermedi. Avrupa Uzay Ajansı tarafından uzaya gönderilen Philae uzay modülünün, güneş sistemiyle ilgili geniş kapsamlı veriler toplaması bekleniyordu.

“YILDIZDAN ÇIKAN GAZLAR YERİNİ OYNATMIŞ OLABİLİR”

Alman Uzay Merkezi’nden Philae proje yöneticisi Stephan Ulamec’ın verdiği bilgiye göre, aracın yerinin oynamasının nedeni, kuyruklu yıldızdan çıkan gazlar olabilir. Ulamec, “Haziran’dan Temmuz’a güneş ışınlarının araca düşüş gücünün profili değişti; bunun nedeni mevsim değişimi değil gibi görünüyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Göz önünde bulundurulan başka bir ihtimal ise, Philae’nin anteninin önünde bir engelin takılmış olması. Ayrıca Rosetta ekibinden verilen bilgiye göre, aracın vericilerinden birinin durmuş göründüğünü söyleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder