23 Mart 2012 Cuma

Astronomi Sözlüğü (C Harfi)


Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.

Callisto: Jüpiter'in uydularından biridir. Yüzeyi kraterlerle kaplıdır.

Canopus: Karina takımyıldızının güneyinde yer alan yıldız, -0,72 görünür kadiriyle gökyüzünün ikinci en parlak yıldızıdır.

Cassini - Huygens: Satürn ve uydularını incelemek üzere 1997 yılında gönderilen NASA - ESA ortak yapımı uzay aracı.

Ceres: Güneş Sistemi'nde yer alan bir cüce gezegendir. Mars ile Jüpiter arasında yer alır. Bu bölgedeki en büyük gök cismidir. Yaklaşık büyüklüğü 950 km. civarındadır.


Charon: Plüton'un doğal uydusu. Bir başka tanımlamaya göre Plüton'la birlikte ikili sistemin diğer cüze gezegeni. 1978 yılında keşfedilmiştir.

COBE: Kozmik mikrodalga arkaplan ışıması'nı ölçmek amacıyla NASA tarafından 1989 yılında uzaya gönderilen ve hassas ölçümler yapan bir uzay aracı.

Coronal Mass Ejection: (bkz. Taçküre Kütle Atımı)

Curiosity: Mars'ta incelemeler yapmak üzere Aralık 2011'de gönderilen uzay aracı. Curiosity'nin Mars'a Ağustos 2012'de varması bekleniyor.

Cüce Gezegen: Güneş Sistemi'nde yer alan, güneş etrafında belirli bir yörüngesi olan, belirli bir büyüklükte kütle çekimi ve bunun sonucunda dairesele yakın bir şekli olan, yörüngesinin civarını temizleyememiş olan, bir gezegenin ya da başka bir gökcisminin uydusu olmayan gök cisimlerdir.

Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder