16 Aralık 2012 Pazar

4179 Toutatis asteroidi Çin uzay aracı tarafından çok yakından görüntülendi.


Çin’in uzaya gönderdiği ikinci Ay araştırmaları uydusu, yerküreye yaklaşık 7 milyon kilometre uzaklıktaki Toutatis adlı asteroiti en yakından görüntülemeyi başardı.

Devlet medyasının haberine göre, Ay araştırmaları için Ekim 2010’da gönderilen ikinci uydu olan Chang'e-2, Dünya-Güneş Lagrange 2 noktasından ayrıldıktan 195 gün sonra Toutatis'e sadece 3,2 kilometre uzaklıktan geçerek, asteroiti görüntüledi. Bu aynı zamanda dünyada söz konusu asteoride en yakın mesafeden yapılan uçuş da olmuş oldu.

Haberlerde, uydunun geçişinin 13 Aralık 2012 günü Pekin saati ile 16.30'da gerçekleştirildiği kaydedildi. Şanghay Günlüğü gazetesinin haberine göre Çin, ABD, Avrupa Birliği ve Japonya’nın ardından söz konusu asteroiti görüntüleyen dördüncü ülke oldu.

Antik Kelt mitolojisindeki bir Kelt tanrısının adını alan ve yamuk patatese ve yer fıstığına benzetilen Toutatis’in genişliği 2,4, uzunluğu ise 5 kilometrekare. Dünyaya çarpma şansı küçük kabul edilse de Toutatis’in yörüngesi dünyanın Güneş'e olan yaklaşık 2,5 katı mesafede bulunuyor ve sık sık gezegenimize yaklaşıyor.

Bu arada Çin, Ay'ın keşfi projesinde yer alan Chang uydularından üçüncüsünü 2013 ortalarında gönderecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder