13 Mayıs 2013 Pazartesi

Atacama Çölü'nden Samanyolu


Atacama Çölü'nden Samanyolu
Günbatımı sonrasında, Kuzey Şili’deki şehirlerin neden olduğu ışık kirliliğinden uzakta bulunan Atacama Çölü’nün eteklerinde gökyüzü kapkaranlıktır. Bu karanlık gökyüzü, en iyi gökbilim gözlemlerinden bazılarının yapılmasına olanak sağlar ve 2400 metre yükseklikteki ESO’nun La Silla Gözlemevi, geceleyin inanılmaz derecede net bir gökyüzü manzarasına sahiptir.


Ancak, böylesine uzak, yüksek ve kurak bir yerde bile, karların dağ tepelerini ve teleskop kubbelerini battaniye gibi kapladığı kış aylarında olumsuz hava şartlarından her zaman kaçamayabilirsiniz. Bu görüntü, fotoğraf karesinin üst kısmından aşağıya doğru uzanan Samanyolu düzlemindeki yıldızların altında bulunan soğuk ve karlı La Silla’yı gözler önüne seriyor.

Görüntüde (sağdan sola), 3.6 metrelik ESO teleskopu, 3.58 metrelik Yeni Teknoloji Teleskopu (NTT), 1 metrelik ESO Schmidt teleskopu ve kubbesi karlarla kaplı 2.2 metrelik MPG/ESO teleskopu görülebilir. Faaliyetine son verilmiş olan Coudé Yardımcı Teleskopu’nun küçük kubbesi, 3.6 metrelik ESO teleskopunun yanında görülebilir.

Söz konusu teleskop ile NTT arasında gözlemevinin su tankları bulunmaktadır. La Silla’daki kar manzarası başlangıçta şaşırtıcı görünse de, yüksek rakımlı ESO yerleşkelerinde, yıl boyunca sıcak, soğuk ve bazen de sert iklim koşulları yaşanabilir. Bu fotoğraf, ESO Fotoğraf Elçisi José Francisco Salgado tarafından çekilmiştir.

Çeviri: Özge A. Uçarcı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder