22 Ekim 2015 Perşembe

Dünya 15 Kasım'da kararacak mı?


15 Kasım'dan 30 Kasım'a kadar dünyanın kararacağı haberleri medyayı işgal etmiş durumda.

15 Kasım'da dünya kararacak mı? Bu sorunun çok net bir cevabı var: Hayır, ne 15 Kasım'da ne de herhangi bir tarihte dünyanın tamamen karanlıkta kalması, güneş ışığının dünyaya ulaşmaması gibi bir durum söz konusu değil.

Güneş Sistemi'ndeki hiçbir gezegenin konumu, faaliyeti ya da herhangi bir durumu güneşe anlamlı bir etki edemez. Güneş, Güneş Sistemi'nin kütlesinin % 99'undan fazlasını tek başına oluşturur. Sistemdeki diğer tüm gök cisimleri güneşe göre çok ama çok küçüktür.

Güneş'in ışıklarının dünyaya ulaşmasını etkileyecek bir durumun da gerçekleşmesi yakın bir süreçte mümkün değildir. Diğer gezegenler konumları itibariyle güneşle dünya arasında ışığı engelleyici bir pozisyonda bulunamazlar. En yakın gök cismi olan ay, arada sırada Güneş'in ışıklarını engelleyerek dünyanın çok küçük bir kısmını karanlıkta bırakır. Bu gök olayı da aylar, yıllar öncesinden hesaplanabilen ve dünyayı çok kısa süre etkileyen bir durumdur.

Kısaca dünyanın tamamen karanlıkta kalması senaryosu belirli periyotlarla gündeme getirilen ama hiçbir bilimsel gerçekliğe dayanmayan -uydurma- bir haberdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder