21 Ağustos 2013 Çarşamba

Astronomi Sözlüğü (M Harfi)


Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.

Makemake: Güneş Sistemi'nde yer alan bir cüce gezegen. Bilinen üçüncü büyük cüce gezegendir. Boyutları tahminen 1300-1900 km.arasındadır.

Makemake

Manyetosfer: Güneş rüzgarı adı verilen güneşten gelen hızlı parçacıkların oluşturduğu plazma akımının saptırılarak engellendiği bölgedir.

Marduk: Efsaneye göre her 3661 yılda bir dünyanın çok yakınından geçerek (ya da çarparak) dünya üzerindeki hayatı yok ettiğine/edeceğine inanılan, varlığı herhangi bir kanıta dayanmayan gezegen. 2012 yılında dünyaya çarpacağı iddia edilse de böyle bir olay gerçekleşmedi. Ayrıntılar için buraya tıklayınız.

Mars: Güneş Sistemi'nde yer alan ve güneşe uzaklık bakımından dördüncü gezegendir. Güneşten ortalama uzaklığı 228 milyon kilometredir. Phobos ve Demios isimli iki küçük uydusu bulunmaktadır. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.

Mars Express: ESA tarafından Haziran 2003'te Mars'ın yörüngesine gönderilmiş ve 2012 sonuna kadar görev yapması beklenen uzay aracı.

Mars Science Laboratory: (bkz. Curiosity)

Mavi Ay: Bir takvim ayı içerisinde gerçekleşen ikinci dolunay.

Mavi Bilye: 7 Aralık 1972'de Apollo uzay aracı mürettabatınca Dünya'dan 29.000 km. mesafeden çekilen ve yerküreyi bütün olarak gösteren ünlü fotoğraf. Fotoğraf için buraya tıklayınız.

Med Cezir: (bkz.Gelgit)

Mercury-4: ABD'nin dünya yörüngesine girebilen John Glenn yönetimindeki ilk insanlı uzay aracı.

Meridyen: Gökküre üzerindeki hayali bir çemberdir. Meridyen, ufukta kuzey noktasından başlayıp gök kutbu üzerinden zenit noktasına, oradan ufukta güney noktası üzerinden nadir'e ulaşır ve ufuk düzlemine diktir.

Merkür: Güneş Sistemi'nde yer alan ve güneşe en yakın olan gezegendir. Büyüklük açısından sekiz gezegen arasındaki en küçük gezegendir. Kaya yapılı gezegenlerdendir. Güneşe uzaklığı 46 milyon ile 70 milyon kilometre arasında değişen ekliptik bir yörüngesi vardır. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.

Meteor: Uzaydan dünya atmosferine girerek yeryüzüne düşen gök cisimlerinin genel adı. Dünya atmosferine her sene giren binlerce meteordan pek çoğu atmosferdeki sürtünme kuvvetinden dolayı eriyerek kaybolur. Yeryüzüne ortalama her sene 500 kadarı yok olmadan ulaşır.

Meteor Yağmuru: Dünya atmosferine giren meteorların uzayda bıraktıkları izin atmosferin yüzeyine sürtünmesiyle ortaya çıkan görüntü.

Mimar Sinan Krateri: Uluslararası Astronomi Birliği tarafından 1976 yılında Merkür'de bir kratere verilen isim.

Mimas: Satürn'ün uydularından biridir.

Mir Uzay İstasyonu: Uzun süre yörüngede kalan Sovyet uzay istasyonu. 1986 yılında yörüngeye gönderilen istasyon 2011 yılına kadar görev yapmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder